130910_313219_130910_5833673_large
Iris was voor haar deelname aan The voice of Holland al jaren actief als zangeres en harpiste. Ze speelde al meer dan tien jaar harp en zong in een popgroep uit Drachten. Ook vormde ze een duo met gitarist Pieter Veenstra. In de laatste jaren begeleidde ze zichzelf tijdens het zingen op de harp. Ze studeerde HBO Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen.

The Voice of Holland 2012

De ‘Blind Audition’ van Iris was te zien in de tweede aflevering van The voice of Holland. Ze zong ‘Someone Like You’ van Adele en begeleidde zichzelf op een harp. Alle coaches (Marco Borsato, Angela Groothuizen, Nick en Simon en VanVelzen) draaiden binnen 15 seconden hun stoel om. Iris koos Marco Borsato als coach. In de ‘Battle’ versloeg ze haar tegenstander Miguel van Dillenburg. Ze zongen daarin ‘Set Fire to the Rain’, van diezelfde Adele. Marco Borsato nam haar vervolgens mee naar de liveshows. In de kwartfinale stond ze voor het eerst in ‘The Sing Off’, die ze won van haar teamgenoot Bart Brandjes. In de halve finale kreeg Iris meer stemmen dan haar teamgenoot Sharon Doorson, waardoor ze de finale bereikte. Daarin zong Iris onder meer een duet met Birdy, waarmee ze op 20 januari 2012 de talentenjacht won.

Tijdens haar deelname aan The voice of Holland scoorde Iris haar eerste Single Top 100-notering op 17 december 2011. Haar versie van het nummer Foolish Games, bereikte de 79ste positie en bleef één week genoteerd. Net voor de finale van The Voice op 20 januari werd bekend dat Kroes dubbel genoteerd stond in de Single Top 100. Haar cover van Nothing Else Matters kwam binnen op de zestiende plaats, terwijl haar cover en tevens debuutsingle, I Can’t Make You Love Me, op nummer drie binnenkwam in de Single Top 100. Ook debuteerde Iris met haar eerste officiële single in de Nederlandse Top 40, waar het nummer op de 29ste plaats binnenkwam en de Tipparade oversloeg. In maart volgde Just More. Dit nummer kwam tot de tipparade.

 Carrière na The Voice of Holland

Na haar overwinning bracht Iris haar debuutalbum ‘FIRST’ uit, dat bestaat uit een verzameling van nieuwe en oude (TVOH-)nummers. Twee nummers op het album heeft ze zelf geschreven. Het album behaalde de vierde positie in de albumchart, waar het zes weken standhield. Op 27 maart 2012 ontving Kroes de ‘Dutch Harp Award’ tijdens het radioprogramma GIEL van Giel Beelen op 3FM. In juni mocht Iris haar eigen bloem dopen, een Iris. Dat deed ze onder toeziend oog van officiële bloementelers. Deze bloem komt vanaf 2015 op de markt. Ook ging Iris in 2012 mee op tournee met haar voormalig coach Marco Borsato, waardoor ze onder meer twee keer in het Ziggo Dome optrad. Begin 2013 bracht Iris de Friestalige single Thús uit. Bij de opening van het Fries Museum in september 2013 zong Iris voor koningin Beatrix een lied dat speciaal voor de opening was geschreven. Vanaf augustus was Kroes te zien in het tv-programma Atlas van de AVRO. Iris werkt sinds november 2013 af in de zomer bij cruiseline Holland America Line als Guest Entertainer.

images

Iris bracht op 15 januari 2014 de single Never coming back uit. Daarna toerde ze door Nederlandse theaters met haar programma Thús. Hiervan maakten onder meer haar harp en een strijkersensemble uit het Noordpool orkest deel uit. Van het nummer “Never coming back” is een videoclip opgenomen in de omgeving van Valletta, de hoofdstad van Malta en samen met Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van 2018. “Never coming back” staat ook op de in eigen beheer uitgebrachte EP “It will come in time”. Op deze EP staan ook de nummers “It will come in Time, “The Suit” en “Off Roses”. In mei 2014 kwam de door haar geschreven titelsong van de film Stuk van regisseur Steven de Jong uit.  Op 11 november 2015 was de release van haar kerstalbum “Christmas Feelings”, gevolgd door een zestal intieme “Warm Winter Feelings” kerstconcerten. Op 10 januari 2016 was de eerste try-out van haar Theatertour 2016 genaamd “Irisistible” met de première op 22 januari in het Posthuis Theater in Heerenveen. De laatste theatershow is in Schouwburg De Lawei te Drachten op 29 april 2016.

Binnenkort komt Iris met haar nieuw werk getiteld : “Irisistible” ,  een live-cd
Iris bracht op 21 april 2016 samen met haar vaste componist Reinout Douma haar single “Out of my league” uit